По-скоро съм спокоен, че ще можем да запазим въглищните си централи за срока, за който предназначени, смята евродепутатът Петър Курумбашев.

„Надявам се, че със съществуващата възможност за дерогации ще запазим въглищните си централи за срока, за който са предназначени. Въпрос на национална позиция е да формулираме исканията си по отношение на централите в Маришкия басейн. Разбирам нашите топлоенергетици, които казват: „За да се присъединим към ЕС, трябваше да затворим 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. После започнахме да строим „Белене“ – не можело да има българска централа с руски реактори. Стартирахме дейностите по „Южен поток“, започна войната в Украйна – няма да има „Южен поток“. Сега се появиха изисквания за големите горивни инсталации, според които 40% от българската енергетика трябва да я няма. Откъде по-точно ще произвеждаме ток?“ Въпросът е много прост.“


Това заяви в Стара Загора евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев по време на среща с младежи, организирана от Младежкото обединение в БСП – Стара Загора.


„Наша работа е да поставим ясно националния си интерес. Така, както поляците в момента ясно са декларирали, че 83% от енергетиката им е въглищна и няма начин да затворят тези централи и да направят този преход. Първо обаче трябва ти да знаеш какво искаш, за да можеш да го формулираш пред партньорите си от Европейския съюз и да се аргументираш пред тях. Да им кажеш: „Вижте, това за нас е червена линия, зад която ние няма да преминаваме.“ Трябва да има консенсус между политиците от всички сили по отношение на начина, по който ще се развива енергетиката ни. Независимо от това кой е на власт. За съжаление, на нас ни е трудно да водим дори и тези разговори. За това трябва да обвиняваме себе си, а не Европейския съюз“, смята Курумбашев.


Запитан за инвестиционните намерения на Китай, евродепутатът коментира, че има изключителен интерес към България.
„Имаше конкретно предложение от Китай за обновяване на инфраструктурата на пристанището във Варна и от Япония за пристанище Бургас. Не се възползвахме. В същото време пристанище Констанца се разви по такъв начин, че обработва десет пъти повече бруто регистър тонове, отколкото пристанище Варна. Въпреки това, аз съм оптимист, защото България продължава да им е интересна.


Въпросът е обаче, че ние отказваме да капитализираме това тяхно добро отношение. И тук проблемът отново е в нашата политика, а не на действия, продиктувани от ЕС. Станахме твърде западно ориентирана държава, но същевременно забравихме традиционно добри наши приятели.“


Информацията е на Областния съвет на БСП в Стара Загора