Галерията представя каталог с картини на Иван Милев Два дни след откриването на изложба на картини на Иван Милев (19.02.1897-25.01.1927 г.) в Рим, в Казанлък ще бъде представен каталог с картините на именития художник, притежание на Казанлъшката галерия, на 19 март. Той ще бъде представен тази събота.
В нейните фондове се пазят повече от 100 акварели, гвашове, рисунки и бързи скици на маестрото. В колекцията на институцията се съхранява и най-големият масив от личния архив на художника – неговият дневник, поетични и драматургични опити, лична кореспонденция.
По-голямата част от това богатство е дарено от майката и брата на Иван Милев посмъртно. А той, само няколко месеца преди ненавременната си смърт през 1927 г., дарява на галерията един от най-големите си шедьоври – „Ахинора“, рисувана през 1925 г. Творба му отдавна е намерила своето подобаващо място в историята на българското изобразително изкуство, а сега за първи път се показва извън границите в галерия „България“ към Българския културен институт „Борис Христов“ в италианската столица.
От Казанлъшката галерия обявиха 2022-ра за година на Иван Милев, в чест на 125-годишнината от рождението му.