Фурор предизвика първата фестивална вечер от започналия в Казанлък джаз фест, в рамките на тазгодишните празници на тракийската култура. Изпълненията на джаз формацията от Велико Търново, „ Ройъл дикси бенд“ бяха посрещанати с аплодисменти и много настроение от публиката на площад „Севтополис“.

Настроението, зарази минувачите от съседните улици, които припяваха заедно с джаз музикантите. Преди началото на първата фестивална вечер, атрактивните изпълнители на диксиленд и суинг стандарти, направиха впечатляваща музикална обиколка с атракционното влакче по казанлъшките улици, изпълнявайки част от популярни джаз мелодии. Идеята за първия джаз фестивал в рамките на Празниците в Долината на тракийските царе е на певицата и преподавателка в музикалното училище в Стара Загора Надя Тончева,. Тя е и музикален директор на джаз фестивала. Събитието става възможно, с финасовата подкрепа на община Казанлък и местни спонсори.
В събота -29 август от 20,30 часа е втората концертна вечер от фестивала. Концертът е на формацията „Латино джаз проуджект“, които ще изпълняват коктейл от популярнил атино джаз стандарти, самба, ча-ча, танго и други.