На 21 май от 17,30 часа в Мултимедийната зала на ИМ „Искра“ в Казанлък представят гостуващата изложба „Златарството в Панагюрско – традиция и развитие“. Експозицията представя богато разнообразие от накити - пафти, пръстени, гривни, тепелъци, прочелници, огърлици, обеци и косичници от Средновековието до XX в. Освен това са показани заготовки и оригинали на въстанически лъвчета - кокарди за униформите на панагюрските въстаници, участвали в Априлското въстание - 1876 г. Тези артефакти показват значимостта на златарския занаят и развитието и ролята на ювилирното изкуство в живота на българина през годините. Изложбата ще остане в Казанлък до ноември.
Другата интересна експозиция „La Belle Rose – Мистичната сила на малкото цвете“. Те е съвместно дело на казънлъшкия музеен екип и на колегите им от Националния исторически музей. Преди две години, тя бе отличена с награда на Министерството на културата за най-добра съвместна изложба. Тя проследява пътя на българското розовото масло от първите му капки до превземането на световните пазари през XIX век.
Интересен акцент в изложбата е възстановка на дървения щанд на един от пионерите в розопроизводството – Кънчо Шипков от Казанлък, с който той е представял продукцията си на изложението в Чикаго през 1893 г. – изложението, за което пише Алеко Константинов. Експонатите са изложени в „Музея на розата“ и също могат да бъдат разгледани до средата на есента.