Помещението, в което се намира основната експозиция в казанлъшкия Исторически музей „Искра“ – така наречения трезор, ще бъде реновирано. В него са изложени най-ценните и интересни археологически находки, открити в Казанлъшко през годините. Това съобщи директорът на културната институция д-р Момчил Маринов. В момента интериорните дизайнери работят по идейния проект. Основната причина за това не е, че сега трезорът не отговаря на стандартите (той е създаден през 2005-та и отговаря на всички изисквания), а главната цел е да се увеличи изложбената площ. „В последните години има много нови, реставрирани експонати, които заслужава да се видят от казанлъчани и от гостите на града. Така достойно ще отбележим и двата големи юбилея, които честваме тази година – 80-годишнинита от откриването на Казанлъшката гробница и 20 години от археологическите открития в района на „Голямата Косматка“, допълни д-р Маринов.
Самата реализация на проекта се планира да бъде извършена извън активния сезон, тъй като при работата по реновирането на помещенията няма да бъдат допускани посетители. Реконструкцията трябва да се съгласува и с Министерството на културата, след изготвянето му, като засега се планира да се реализира със собствени средства от музея, но се търси възможност това да стане и по проект. В по-далечна перспектива, музейното ръководство планира и преустройство на мултимедийна зала, която да бъде използвана за представяне на гостуващи изложби, които също ще бъдат свързани с античността и богатото културно-историческо наследство на траките.
От ИМ „Искра“ отчитат ръст на посещаемостта в музейните обекти. През миналата година броя на посетителите почти се е доближил до тези от най-добрата „предковидна“ година – 2019-та, като през 2024-та със сигурност броят на посетителите ще надмине тази цифра. В момента екипът на музея работи по летния си график, обектите са отворени всеки ден от седмицата. В града, те са отворени от 9 до 18 часа (ИМ „Искра“, Музеят на розата, копието на Казанлъшката гробница, Етнографски музей „Кулата“), а в общината („Голямата Косматка“, „Грифоните“, „Хелвеция“, „Шушманец“ и „Оструша“) – от 9 до 17,30 часа.