Бронзова статуя на българския писател Алеко Константинов от днес посреща туристите в Етнографски комплекс „Дамасцена“ край Павел баня. „Бащата“ на Бай Ганьо – Алеко, известен още и като пионер на туристическото движение в България е изваян от скулптора Тамер Халил, в цял ръст и с лула в ръка. Миг преди да всмукне от тютюна, Алеко с изненада вижда собствения си герой с прототип нашенеца Ганьо Сомов, който е приседнал на пейката отсреща пред розоварната „Дамасцена“ с дисаги през пояс – така шеговито обясни авторът Халил, присъствието на новия паметник в комплекса. Скулпторът е отлял и фигурата на самия Бай Ганьо с дисагите, който бе поставен преди две години тук и оттогава хиляди туристи не спират да се снимат за спомен до него на дървената пейка.
Идеята за присъствието на Щастливеца тук е на точно 365 дни, обясни авторът на двете бронзови скулптури. Идвайки тук със съпругата си в Деня на влюбените през миналата година, художникът приел идеята на домакините, срещу композицията с Бай Ганьо, насмешливо да намигва неговият автор Алеко Константинов. Истинската среща между писател и прототип, изследователите свързват с Чикагското изложение, но стопаните на комплекс „Дамасцена“ са решили да ги срещнат и тук.
Етнографският комплекс с името на маслодайна роза, е изграден от собственика на розоварната в комплекса – Стоян Христов, внук на опълченец от село Скобелево, край което се вдига „Дамасцена“. За малко повече от 20 години, известният като отявлен патриот Стоян, успява да изгради сериозен бизнес в розопроизводството. Етнографският комплекс покрай розоварната се разраства постоянно с нови и нови атракции и вече е едно от най-посещаваните места от туристи в Долината на розите.
За събитието край Скобелево дойдоха и гости от родния град на писателя - Свищов. Кметът на крайдунавския град - Генчо Генчев и председател на Международната Фондация "Алеко Константинов", е изпратил поздравителен адрес, който бе прочетен от директора на къщата-музей на писателя - Ивалина Иванова.
Стотици гости на днешния празник за откриването на паметника, вече се снимаха за спомен до 205-сантиметровия Щастливец от бронз. Отливката тежи 250 кг, съобщи пред публиката Тамер Халил, преди младият домакин Христо Стоянов, да открие паметника. Събитието уважи депутатът от ГЕРБ от 27-и избирателен район, Маноил Манев, който поздрави домакините за идеята. Кметът на Павел баня, Станимир Радевски благодари на собствениците на „Дамасцена“ за това, че хубавите неща тук „никнат като гъби“ и общината в Павел баня има удоволствието, да води в комплекса многото си гости, които да запознава с местния поминък – розопроизводството.
Събитието бе водено от актьора Веселин Плачков, станал известен през миналата година в ролята на Левски от филма на Максим Генчев – „Дякон Левски“. Кукери с гръмки хлопки наричаха за берекет : “Колкото пясък в морето – толкова розов цвят в чувалите“, „Колкото вода в морето – толкова розово масло в казаните“ и „Колкото вода в реката – толкова вино и ракия да се изпият днес за празника!“.
Стотици бизнесмени, приятели на домакините, столични медии и местни хора, се събраха на днешния Трифон Зарезан в комплекса „Дамасцена“, където се лееше и вино за празника, черпеха баклава с дъх на рози и апетитни хапки, приготвени в ресторанта на стопаните.