Рекордно нисък добив от розов цвят прогнозира Христо Николов – председател на асоциацията на производителите на рози в България.
От браншовата организация очакват реколта от 8000 тона. За сравнение през 2020-а и 2021 година добивите са били съответно 15 000 и 10 000 тона цвят от маслодайни рози.
Трудното намиране на работна ръка, занемаряването на около 50 на сто от розовите градини и увеличаването на разходите на производителите са главните проблеми за фермерите, отглеждащи маслодайна роза, коментират от Асоциацията.
До 20 май розопроизводителите могат да кандидатстват за подпомагане за „ковид щети“ в общинските земеделски служби. Помощта е в размер 1250 лева за хектар. Същевременно с поскъпването на горивата и торовете, себестойността на декар е нараснала близо два пъти – от 250 лева, до 400 лева.
Рекордната инфлация, пандемията и лошото състояние на голяма част от масивите са проблеми, които се натрупват през последните две години. От Асоциацията очакват изкупната цена да бъде над 3 лева за килограм. В България засетите площи с маслодайна роза са 50 000 декара.