Нередовно издадените шофьорски книжки ще бъдат отнемани

През 2015 г. в страната са регистрирани 7225 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 708 души и са ранени 8971 (от които 6676 леко и 2295 тежко), сочи официалната статистика.
Последната специализирана акция на ГД „Национална полиция”, проведена от 29 февруари до 6 март т. г., е констатирала 6062 нарушения на пътя, за които са издадени 6792 фиша и са съставени 4038 акта. Броят на установените неправоспособни водачи е 580.
Днес премиерът Бойко Борисов е провел работно съвещание по повод констатираните злоупотреби и корупционни схеми в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при съвместната операция на ДАНС, ГДБОП и Прокуратурата преди два дни, съобщава пресцентърът на Министерски съвет. В съвещанието са участвали министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов, директора на ГД „Национална полиция” Христо Терзийски и директорът на СДВР Младен Маринов, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова.
На срещата са били обсъдени мерките, които трябва да се предприемат във връзка с фалшифицираните изпитни протоколи, както и преустановяване на констатираните порочни практики. Посочена беше необходимостта да се отнемат нередовно издадените шофьорски книжки въз основа на фалшифицирани изпитни протоколи и мерките, които може да бъдат предприети за отнемането им.
В тази връзка на МВР ще бъде възложена проверка на валидността на издадените свидетелства за правоуправление на МПС и на лицензии, за които има данни, че са били предмет на манипулации.