125 години от рождението на Дечко Узунов: "Разпилени спомени" и "Голямото надлъгване"
Не къде да е, а именно в родния град Казанлък, стартира мащабната програма по отбелязването на 125-годишнината от рождението на художника Дечко Узунов. Една фигура, която днес е мярка за големите стойности в историята на българското изкуство.
Инициативата по съвместното отбелязване на тази годишнина е на г-жа Аделина Филева - директор на Софийската градска художествена галерия и дългогодишен изследовател на творчеството на художника. Проектът се организира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и Българска телеграфна агенция.

На 21 февруари, от 17:30 ч. в Художествена галерия - Казанлък, ще е и първото събитие от цикъла от мероприятия, с които тази година си припомняме наследството и изпълнения с безчет перипетии житейски път на Дечко Узунов. В рамките на предстоящата среща разговор наши специални гости ще бъдат изкуствоведите Аделина Филева и Аксиния Джурова. Ще бъде представена книгата „Разпилени спомени“.

На 22 февруари, на самия рожден ден на художника, от 17.30 часа в Галерията на Казанлък ще бъде открита и експозицията „Голямото надлъгване. Към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал“. Експозицията „Голямото надлъгване. Към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал“ е опит за разказ за случилото се тогава. Връщане 55 години назад, когато илюзиите от 1968 г. за възможна промяна са прекършени. Опит за един нов поглед върху онзи фрагмент от художественото наследство на Дечко Узунов, който преди 55 години се превръща в „ябълка на раздора“. Изложбата ще остане до 8 май 2024 година.