Виртуално в Райската градина

Кукенхоф (Keukenhof), наричана още Градината на Европа, се слави като най-голямата цветна градина в света. Всяка година милиони луковици се засаждат на ръка, за да образуват необикновени алеи от разноцветни лалета, зюмбюли, нарциси, лилии, гербери и орхидеи. Намира се в южната част на Нидерландия, в малък град на име Лисе, югозападно от Амстердам. От 23 март до 21 май градината отваря врати, за да посрещне милион туристи. Тази година приказното място, наричано още Райска градина, остана затворена за посетители, заради обявената пандемия, но пък YouTube предлага една приказна виртуална разходка в този невероятно красив земен кът.

Думата Keukenhof може да се преведе като „Кухненска градина” – заради билките, които били събирани за кухнята на замъка, който се намира там. Кметът на Лисе организира първото показване на Кукенхоф през 1949 година. Идеята била да се представи изложба на цветя, където растениевъди от цялата страна и цяла Европа да покажат техните хибриди, с което да се помогне на холандската индустрия. Самият парк е създаден през епохата на Романтизма – през 1857 г. като декоративна градина към едноименния замък.

Кукенхоф е най-голямата цветна градина на земята – с близо седем милиона луковици – общо 800 вида лалета, покриващи площ от 32 хектара. Въпреки, че е известна със своите лалета, градината е дом и на най-голямата експозиция на лилии през последните 10 дни на открития сезон.

Интересно е, че паркът работи само два месеца в годината. През останалото време от годината градините се аранжират и поддържат. Тук целогодишно работят около 30 градинари. Всяка есен те посаждат луковиците на ръка, по абсолютно нов дизайн. Това отнема около 3 месеца. Луковиците са подбрани така, че да цъфтят по време на осемседмичния открит сезон.

В края на сезона градинарите изкопават луковиците и ги унищожават, като повечето се използват за храна на добитъка. Има и много оранжерии. В парка може да се видят още водна градина и стари запазени сортове растения, които не се срещат другаде по света.

Паркът се облагородява и поддържа от далечния 15-и век, когато е проектиран.

Можете виртуално да посетите градините Кукенхоф на линка: ttps://www.youtube.com/watch?v=JOtLEQv4bsw&feature=youtu.be

Подготви Юлия Младенова