Истинският християнин е здраво стъпил на земята, а сърцето му е на небето, са думи на Йоан Боско, основател и покровител на монашеското общество „Салезианите на Дон Боско”. Преди 131 години Дон Боско напуска този свят, но оставя след себе си едно общество, което и до днес се грижи за бедните деца, за децата и младежите в риск по цялата земя.

По случай годишнината от смъртта на покровителя на монашеското общество „Салезианите на Дон Боско”, в Казанлък епископ Христо Пройков, който ръководи Католическата апостолическа екзархия в България, отслужи празнична Света литургия в католическата църква от източен обред „Свети Йосиф”. В словото си той припомни делото на покровителя на общността Йоан Боско, посветил целия си живот на бедните деца и младежи, като им е вдъхвал вяра в собствените им сили.

Той припомни думите на Йоан Боско за светостта, според които това е радост, защото Исус Христос е в сърцето на всеки свят човек. Радост е да се посветиш на другите.

„Бедните деца и младежи и днес имат нужда от помощ и духовна опора”, обърна се монсеньор Пройков към свещениците и множеството миряни от Казанлък и Стара Загора, дошли на честването. В архиерейската служба участваха отци от Казанлък, София, Стара Загора, Пловдив.

Специална молитва епископ Христо Пройков и свещениците отправиха пред копието на Ченстоховската Богородица, известна като чудотворната Черна Мадона, което в момента се намира в храм "Свети Йосиф" в Казанлък.


Празникът завърши с програма, в която участваха деца от Стара Загора под ръководството на отец Мартин и отец Ярослав, както и на певческа група "Еделвайс" от Казанлък.

Йоан Боско е обявен за светец през 1934 година. Салезианското семейство присъства днес в 130 страни по света, където продължава неговата мисия за подкрепа и възпитание на нуждаещи се деца и младежи.