Подредено точно в подножието на Балкана, Шипка е едно от най-предпочитаните места за живеене и особено за летен отдих. И не само заради чистия въздух и красивата природа, а и заради множеството инициативи, насочени към здравословен начин на живот на хората тук – местни жители и гости. Две са инициативите пред месец юли, които придобиват все по-широка популярност и намират все повече привърженици.
По инициатива на Кметството в града, залата за спорт и тихи занимания в Пенсионерския клуб предлага различни възможности за спортуване, съобразено с възрастта на посетителите. Тук се провеждат кардио-тренировки, спомагащи за общата издръжливост на тялото, укрепване на мускулите, костите, ставите, както и предотвратяване на заболявания като хипертония, атеросклероза и хроничен стрес. Залата е оборудвана с маса за масажи. Фитнес уредите са дарени от Петко Чирпанлиев по молба на Кметството. Провеждат се здравни беседи, а всеки ден преди обед залата събира шипченци на ароматно кафе и билков чай.

За по-активните туристи от близо и далеч Кметството реализира още една инициатива – да бъде обновена живописната „Пътека на здравето”. Доброволци от Шипка вече са почистили пътеката, а със съдействието на Туристическо дружество „Орлово гнездо” ще бъдат поставени указателни табели. Заедно с това се оформят места за отдих с красиви пейки.

Изходната точка на екопътеката ще бъде центърът на града. От там туристите тръгват в посока към бившия санаториум, разположен от източната страна на Шипченския манастир. Постепенно, навлизайки в красивата гориста местност над града, те ще могат да се наслаждават на красивата природа, както и на чистия въздух. Шипченци вярват, че на всеки 6 минути въздухът тук се сменя от въздушните течения. Продължавайки в посока изток и пресичайки местността "Димовец ", се достига до най-високата точка над града, разположена по билото на Шипченския балкан. Оттам се открива прекрасна панорамна гледка към Долината на розите и тракийските царе.