СПА-балнео хотел без аналог в България ще бъде изграден в квартал „Казанлъшки минерални бани“, в непосредствена близост до Аква парк-Овощник.
Това стана ясно по време на среща днес в Община Казанлък между инвеститорите – софийската фирма НИКМИ АД и цялото общинско ръководство. На срещата присъства и председателя на Общинския съвет в града Николай Златанов.


Ако последните съгласувания на работния проект за хотела с различни институции преминат в срок и без проблеми, още през юни тази година фирмата има готовност да започне работа по изграждането му, заявиха инвеститорите Минчо Благоев и Николай Козанов от НИКМИ-АД.Хотелът ще носи името KING VALLEY /“Царете на Долината ““/. Плановете са той да бъде завършен в рамките на около 2,6 години или в края на 2021 година.

Това ще е 7-ми хотел за фирмата- инвеститор, изградила и популярния „Милениум“ в София, хотели по морето, ремонтът на Терминал 1 и на БНР, както и много жилищни сгради в столицата.
Бъдещият СПА балнео хотел ще е на мястото на бившия Профилакториум край Овощник. Проектант на модерния комплекс е архитект Георги Цикалов. Негови проекти са избрани от БФС и за новите спортни игрища в Казанлък.Инвестицията край минералните бани в Овощник ще е на стойност 25 млн. евро, без ДДС.
5 - етажният балнеохотел ще се простира на площ от 41,5 декара, като застроената част ще е близо 9 900 кв. м., разгърната площ 43,50 кв. м., процентът на озеленяване 52%или 20 декара от общата площ, закупена от инвеститора.
Комплексът ще разполага 4 басейна с минерална вода, от които един голям плувен, детски, атракционен и малък: 7 конферентни зали с общ капацитет до 800 човека, спортен блок с две игрища, външен ресторант и вътрешен с капацитет от 620 места, мокър бар, подземен гараж, външен паркинг с 266 паркоместа, от които 30 за електромобили и две зарядни станции.

246-те стаи на хотела, средно по 50 квадратни метра всяка, ще могат да приемат до 700 гости. 19 ще са и апартаментите в хотелския комплекс, в който няма да има обособена част за продажба на апартаменти и стаи.
В сутеренната част на хотелския комплекс ще бъдат изградени битови помещения за персонала. Предвижда се в най- новия в страната хотелски балнео и СПА комплекс да бъдат наети близо 200 човека персонал.
Въшните фасади на хотела ще са от специален камък.
Строителството също ще е със специални материали.
Проектът на арх. Цикалов предвижда и частичен етаж – мецанин, 9 метрови тавани за приемното фоайе на хотела и басейна.


Според инвеститорите, на практика хотелът ще на нивото хотели, категория 5 звезди.
Близостта до Аква парка и летище Овощник ще е допълнителен бонус за предпочелите новия комплекс.
Комплексът ще се управлява от инвеститора. Амбицията и на двете страни- Община Казанлък и инвеститор е новият комплекс да стане привлекателно място за конферентен туризъм и ВИП гости.


Като допълнителен бонус към хотела ще бъде изградена и специална инфраструктура и нов път, с подстъп от север за хотела. Спомагателната инфраструктура ще се изгражда от фирмата – инвеситор, която има пракитак да подарява впоследствие на общините изградените такива подстъпи, съобщи единият от стопаните на фирмата Минчо Благоев.


„Избрахме да инвестираме в Казанлък, защото това е уникално място като природни и културни дадености и защото тук сме радушно приети. Хората са гостоприемни и защото вярваме в успеха на нашето начинание“, заяви Николай Козанов- Председател на борда на НИКМИ-АД София. Фирмата е първата, създадена частна фирма в сферата на строителството в България още през 1990 година.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова приветства проекта на фирмата и амбицията им да създадат най- големия комплекс за балнео и СПА в страната, именно на територията на общиаа Казанълк с думите
„ Добре дошли“.
Тя съобщи, че общинската управа има планове да изгради велоалея, като продължение на тази до село Розово, която да заобикаля новия комплекс от всички страни, с връзка до Казанлък.