Районна прокуратура–Стара Загора внася искане в съда за задържане на двама обвиняеми за подпомагане на 46 граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната

На 28 февруари 2023 г. Районна прокуратура–Стара Загора ще внесе искане в Районен съд–Чирпан за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.К., на 25 г., и Д.К., на 27 г. Те са привлечени като обвиняеми за това, че на 26.02.2023 г. на автомагистрала "Тракия", на км 179, в съучастие помежду си, чрез използване на товарен автомобил „Ивеко“, са подпомогнали 46 чужденци – граждани на Афганистан, сред тях и непълнолетни, да преминат незаконно през страната, информират от Апелативна прокуратура - Пловдив. В момента те са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Това е съобщила Таня Димитрова, районен прокурор на гр. Стара Загора. До момента е установено, че 120 афганистанските граждани се договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България като целта им е била да стигнат до Сърбия. Всеки от мигрантите трябвало да плати по 3000 евро. С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от водачи преминали на територията на България. Те вървели пеша около 3-4 дни и на 25.02.2023 г. достигнали до асфалтов път. Там били разделени на по-малки групи.

С обвиняемите С.К.и Д.К. се свързал техен познат /с установена по делото самоличност/ и им предложил да превозят мигранти от гр. Карнобат до гр. София срещу 20 000 лв., общо за двамата. Те се съгласили и за целта на 25/26.02.2023 г. третото лице ги превозило с личния си автомобил в близост до гр. Карнобат. Там се намирал товарният автомобил, марка „Ивеко“, собственост на фирма със седалище в гр. София. Около 02,00 ч. обвиняемите достигнали до групата мигранти, качили ги в товарната част на автомобила и отпътували.
На км 179 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян от служители на „Пътна полиция“. На шофьорското място бил С.К., а до него в купето Д.К. Водачът бил тестван за алкохол с техническо средство, а резултатът бил отрицателен.

С.К. и Д.К. са неправоспособни водачи. На 11.11.2021 г. свидетелството за управление на моторно превозно средство на С.К. било отнето за срок от 24 месеца, тъй като той отказал да бъде тестван за управление на автомобил след употреба на наркотични вещества. Д.К. няма издавано валидно свидетелство. С.К. е осъждан за извършен грабеж, а Д.К. за притежание на наркотични вещества.

Шофьорът на превозното средство се търси по досъдебно производство на Окръжна прокуратура-Стара Загора за причиняване на 26.02.2023 г. на катастрофа по непредпазливост, при която е загинало едно лице и са причинени телесни повреди на повече от едно лице.

Към настоящия момент десет от мигрантите се намират в болница, сред тях е и 11-годишно дете, момче. Останалите ще бъдат настанени в миграционни центрове в страната.