На 27 май, от 19 часа на сцената на Старозагорската опера прочутият бас Юлиан Константинов ще се превъплъти в една от коронните си роли, тази на крал Филип Втори от операта „Дон Карлос” на Джузепе Верди. Към тази роля, донесла му големи успехи на най-престижните световни сцени, той винаги се връща с огромно удоволствие и я определя като знакова в кариерата на всеки изпълнител. С този спектакъл големият артист ще отбележи своя 30-годишен юбилей на оперната сцена. Юлиан Константинов ще си партнира със своите блестящи колеги: испанският тенор Алекс Висенс, който ще изпълни ролята на Дон Карлос, сръбското сопрано Драгана Радакович, която ще бъде Елизабет Валоа, басът Ивайло Джуров – в ролята на Великия инквизитор, мецосопраното Даниела Нинева ще дебютира в ролята на принцеса Еболи, баритонът Свилен Николов – в ролята на Маркиз Поза. Участват още солистите Емилия Иванова /Тебалдо/, Симона Кодева /Глас от небето/, Ивайло Йовчев /граф Лерма/, Живко Добрев /Монах/ и др., както и хорът и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижира маестро Ивайло Кринчев, режисьор е Славчо Николов, хормайстор е Младен Станев.
ЮЛИАН КОНСТАНТИНОВ открива своите вокални и музикални заложби с рок музиката. Свири на китара, създава своя рок група и все повече се отдалечава от своето спортно бъдеще, предопределено от неговото семейство на изявени волейболисти. Към класическата музика го насочва неговият вуйчо баритонът-солист на Старозагорската опера Борислав Дойчев. Ключова роля в неговото бъдещо развитие има оперната прима Евдокия Здравкова, която лично го среща с именития баритон Асен Селимски, при когото талантливият бас завършва музикалната академия в София през 1993 година. Още като студент през 1992 дебютира в столичната опера в ролята на Дон Базилио от операта „Севилският бръснар“ на Росини. От 1994 година е назначен за солист на операта, а през 1996 печели Международния конкурс за млади оперни певци “Борис Христов”.
Юлиан Константинов участва в спектакли в най-големите световни сцени - Mиланската Скала, Mетрополитен опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Щаатсопер (Виена), Бастилията (Париж), Дойче опера…
Репертоарът му включва почти всички големи басови роли от оперите на Верди, както и Борис в „Борис Годунов“, Дон Жуан от едноименната опера на Моцарт, Мефистофел от „Фауст“ на Гуно, Тимур от „Турандот“ на Пучини, както и басовите роли в „Еврейката“, „Пуритани“, „Лучия ди Ламермур, четирите басови роли в „Хофманови разкази“ на Офенбах, Галицки и Кончак в „Княз Игор”, Алеко от едноименната опера на Рахманинов, княз Гремин в „Евгений Онегин” и други.
От 2017 година Юлиан Константинов е солист на Старозагорската опера. Публиката го аплодира в ролята на Тимур в спектакъла на операта с кукли „Турандот”, в ролята на Крал Филип Втори в петактната версия на операта „Дон Карлос”, в ролята на Раймондо от операта „Лучия ди Ламермур”, във важни за театъра оперни събития и концерти. Истински фурор предизвика със своето участие в ролята на Атила в знаменитата съвместна продукция на Старозагорската опера и Театро Лирико-Каляри, Италия на едноименната опера на Джузепе Верди, чиято премиера се състоя на Античния форум в Стара Загора през 2020 година.