За българите ръстът на заплатите е най-важен за увереността им в бъдещето

Кои са основните икономически фактори, които дават увереност на хората за бъдещето? Това е един от въпросите, на които дава отговор проучването Observatoire 2017, провеждано от BNP Paribas Personal Finance в 15 държави от ЕС. Данните от тазгодишното издание, в което за първи път е включена и България, бяха представени от компанията.

За 59% от българите ръстът на заплатите е фактор номер едно за по-голяма увереност в бъдещето, показва проучването. В това отношение сме на първо място в целия ЕС, където средно 40% от хората смятат така.

Обяснението е значителната разлика между жизнения стандарт в България и по-развитите западни страни. Ръстът на заплатите е от най-малко значение за хората в Дания със 17%, Великобритания с 26% и Германия с 27%.

Вторият по важност фактор за увереността в бъдещето е спадът на безработицата. Той е бил посочен от 44% от българските участници в Observatoire. Средното за ЕС е 32%, а този фактор е най-маловажен за италианците, от които едва 4% са дали положителен отговор.

На трета позиция 35% от хората в България поставят ръста на икономиката. Средното за ЕС е 29%, а това е най-важно за италианците и испанците с 41%. Най-малко внимание на ръста на икономиката отдават германците с 12%.


Източник: http://www.economy.bg