Народното читалище "Бъдеще сега 2006", с ръководител казанлъчанинът Теодор Василев, получи Гражданската награда на Европейския парламент. Читалището бе след 47 лауреати от 28-те държави членки на ЕС. Наградата бе връчена от Българския евродепутат Андрей Ковачев. Всички те са отличени за приноса им към по-добро взаимно разбирателство между хората на местно ниво, а също и за постижения в областта на културата и образованието. Идеятата, която развиват в Гудевица, е неформалното образование, а самото училище се помещава в реставрираното училище на народната певица Валя Балканска. Екипът включва млади, търсещи, позитивни хора. През годините те са обучили над 600 деца от различни краища на страната ни.

Гост на церемонията в София по връчването на приза за европейски гражданин на ЕП бе президентът Росен Плевнелиев. Ето как той определи ролята на наградата и приноса на тазгодишния носител за позитивна промяна в обществото ни:

"Няма човек у нас, който да не се гордее с една от най-старите ни просветни институции – българските читалища. Техният модел е уникален, няма го никъде по света. Читалищата са се превърнали в център на народната култура и традиции. Тези уникални средища на просветата, възникнали преди повече от 150 години, са най-яркото доказателство за любовта към познанието, те са пазител на творчество и съзидание, на българския дух. Именно така действа Народно читалище „Бъдеще сега“. Много се гордеем, че те са тазгодишният лауреат за Европейски гражданин на годината от България. С прекрасната инициатива „Училище сред природата“ в смолянското с. Гудевица, с привличането на стотици млади българи към идеята на доброволчеството, в читалището се възпитават търсещи и отворени към света млади българи. Хора, уверени във възможностите си, които се стремят към развитие на обществото, демокрация и човешки права.", каза президентът.

"За тези почти 10 години в с. Гудевица успяхме да трансформираме старата сграда на училището и читалището благодарение на стотици доброволци от цяла България и техния безвъзмезден труд. Строихме зидове на църкви и параклиси, оживихме тази махала, където в училището не бяха влизали деца повече от 30 години. Наградата, която получихме, е тъкмо за доброволците ни, тя е европейско признание за работата ни в сферата на образованието, за преосмисляне на нашите традиции и култура най-вече в живота на младите българи. Ние се гордеем с малките неща. Радваме се на резултатите, които постигаме при обученията, които сме организирали в Стара Загора, Бургас, Варна, Казанлък и т.н.. Организираме местни младежки академии за активизиране на гражданската позиция на младите хора. Но има и много по-малки неща, с които се занимаваме. Например обработваме малка градина, в която отглеждаме мурсалски чай, събираме дъждовна вода и като цяло се грижим за природата. По този начин даваме пример на местните хора как да бъдат добри стопани в града или селото. В Гудевица например провеждаме семинар с хора от цялата страна. Те дискутират как може да живеят в отдалечени райони и да отглеждат с биологични способи зеленчуци, да не оставят отпадък след тях, а да компостират всички остатъци от домакинството и земеделието." - това заяви пред репортер на БНР Теодор Василев.