
„Хубав сорт означава да отговаря на стандарта за българско лавандулово масло. В последните години се разпространиха сортове, които не отговарят на този стандарт. Много е важно да се направи екологично проучване – как реагират те при различните климатично-почвени условия, а те реагират много различно в различните региони на страната. Поддържането и размножаването, разликите между сортовете, било то качествени или морфологични, ще изучаваме със студентите“, сподели гл. ас. д-р Станко Станев.
Специалността "Агрономство – етеричномаслени култури" беше разкрита през 2019/2020 г. в Тракийски университет по искане на бизнеса и нуждата от обезпечаване със специалисти агрономи във все по-мащабното отглеждане на розови и лавандулови полета.
Учебният план включва 2-годишно обучение в университета по общообразователни и някои специализирани дисциплини, а следващите 2 години се обучават в Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък.
В специалност "Агрономство - етеричномаслени култури" се подготвят квалифицирани специалисти с широк профил за селскостопанското производство и адаптивни способности за професионална ориентация. Те усвояват основни знания и умения по: земеделие, растениевъдство, овощарство, лозарство, зеленчукопроизводство, растителна защита, механизация на земеделското производство. Наред с това притежават задълбочени специфични познания по анатомията и морфологията, технологиите на отглеждане и използване на етерично-маслените, лекарствените и вкусовите култури и качеството, получени от тях. Бакалаврите по "Агрономство - етеричномаслени култури", подготвени в Аграрния факултет на ТрУ и Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък ще могат да се реализират като организатори и изпълнители на производство на етеричномаслени култури в собствено, арендувано или комбинирано стопанство; технолози на такова производство в сдружения, кооперации и други форми с предмет на дейност в земеделския бизнес; експерти или съветници във фирми, чиято дейност се основава на търговия или преработка на продукция от етеричномаслени култури.
0 коментара
Все още няма коментари към публикацията. Бъдете първи и споделете Вашето мнение!