Гласуваме машинно в 27 секции в общината

В 27 секции на територията на община Казанлък ще има машинно гласуване на предстоящия на 26 май избор на нови български евродепутати, съобщи Ваня Иванова, секретар на общинската администрация в Казанлък.
19 от секциите, в които гражданите ще могат да избират дали да гласуват машинно или по традиционния начин- с бюлетина са в Казанлък, по една ще има в градовете Крън и Шипка, а останалите 6 ще са в селата Бузовград, Енина, Копринка, Кънчево, Хаджидимитрово и Ясеново.


Общо в 3 хиляди изборни секции в страната ще има възможност за машинно гласуване, което е приблизително във всяка четвърта секция.
С една машина ще може да се гласува от 1200 избиратели, ако има нужда, фирмата-доставчик на машините има готовност да осигури допълнително хартия в изборния ден.
След упражнен вот машината ще издаде разписка, която трябва да бъде пусната в специална урна, предназначена за машинното гласуване.

Хартиените отрязъци няма да бъдат броени, освен ако няма оспорване на резултата. Самото консолидиране на гласовете ще се извършва от машината.


Гласуването с машина е въведено още в кра яна 19 век. Първото механично устройство за гласуване е изобретено в САЩ и до 2009 година се ползват негови подобрения.
По повод предстоящите избори за нов състав на Европейския парламент и българските представители в него, на сайта на Община Казанлък има специална опция Евроизбори 2019 с полезна и нужна информация за всички гласоподаватели. От тази опция може да се направи и проверка за наличие в избирателните сипсъци и местата за гласуване.


Подробностите може да откриете тук: https://www.kazanlak.bg/
и тук: https://www.cik.bg/