Кампания '2016: рози с вода

До 5 лева е стигнала изкупната цена на килограм розов цвят, почти двойно повече от реалната


Много дъждовна вода купихме тази година, каза днес казанлъшки розопреработвател, след като кампанията по прибиране на розовия цвят приключи. Една необикновена кампания, преминала с много дъжд, хладно, дори студено време и ниски температури през нощта – с две думи - рози с вода, допълва картината друг розопроизводител и розопреработвател в региона.

Въпреки очакванията за много добра реколта и категоричното мнение, че в сравнение с миналата година тази е по-добра, дъждът и студът са изненадали неприятно розопроизводителите. Изкупната цена на цвета се движи около 5 лева за килограм, което е почти двойно повече от реалната.


Средно между 300 и 500 килограма розов цвят от декар се е движил добивът тази година. За да се получи един килограм розово масло, са необходими 4000-4500 килограма розови листа. През 2015-а година, поради ниския добив на розов цвят и недостига му на пазара, цената на килограм розово масло е надхвърлила 8000 евро, докато през предходната 2014-а цената е стигнала 6700 евро. Към момента розопреработвателите се въздържат да прогнозират колко ще струва благоуханна течност тази година.


Въпросът с еднодневните договори на розоберачите не е бил решен за тази кампания, но се очаква след приключване и на кампанията по прибиране на лавандулата, проблемът да се разгледа на държавно ниво. Още преди два месеца Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика излезе с предложение, което бе внесено в Постоянната комисия по земеделие и храните в 43-то Народно събрание, договорите да се правят на период от 2 седмици, като ежедневно се прави списък на работниците и в двуседмичен срок им се подготвят договорите. Водени са разговори с министъра на земеделието и храните Десислава Танева по този казус и се очакват съответните законодателни промени, които обаче при приемане ще влязат в сила следващата година.