Акция по кръводаряване ще се проведе на 9 май в Регионалния център по трансфузионна хематология – Стара Загора във времето от 7,30 до 14 часа. Тя е част от националната кампания в подкрепа на пациентите с таласемия, която ще се проведе в 6 града на страната във времето между 8 и 10 май.
На 8 май се отбелязва Световният ден на пациентите с таласемия. Тя се лекува основно чрез кръвопреливане – пациентите се нуждаят от него на всеки 2 до 5 седмици, за да живеят, обясни Стефка Попова, председател на Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК).
Всеки, който има желание да дари кръв, може да се запише в специално създадената платформа: https://bit.ly/3N0ICKQ
Целта е да се създаде организация, която да пести времето на кръводарителите. Тези, които не са успели да се запишат предварително, също няма да бъдат върнали – те могат направо да дойдат на място в посочените дни и часове.
Таласемията е рядко генетично наследствено заболяване на кръвта, което се дължи на факта, че тялото не произвежда достатъчно от белтъка хемоглобин. Той е основна част от червените кръвни клетки и е отговорен за преноса на кислород между отделните тъкани в организма. Когато не се произвежда достатъчно количество от него, това води до неправилното функциониране на червените кръвни клетки и съкращава живота им. В резултат по-малка част от тях циркулират в кръвния поток и кислородът, който достига до клетките, не е достатъчен. Това води до анемия, чувство за отпадналост и други симптоми.