В събота- 26-то издание на Хоби радио ЕКСПО

За 26 път тази събота- 17 юни Казанлък домакинства техническото радиоизложение и Национален събор на радиолюбителите в България „Хоби радио Експо“. Заслугата за съхранената традиция и ежегодното провеждане на тези форуми е на арсеналския инженер Владимир Даскалов, един от ветераните – радиоюбители в града на розите.
9 специализирани фирми ще подредят своя техника и експонати на щандове в ДК „Арсенал“, като със свои представителни щандове ще са и Федерациите ена радиолюбителите от Сърбия, Гърция, Турция, Румъния и България.
Щандове отварат и отделни големи клубове на радиолюбителите в страната, сред коити на софийските и пловдивските радиолюбители.
Свой щанд отваря и създаден в Казанлък, но на практика международен радиолюбителски клуб „Казанлъшка роза“.


Според Владимир Даскалов, радваща е тенденцията в последните 4-5 години да има сериозно оживление и възраждане на интереса към радиолюбителството, като расте и броят на участниците в Националното изложение и радиолюбителския събор. Миналата година участниците са били над 800 човека.
Като част от атракцията по време на „ Хоби радио Експо“ е и т.н радио битак, подреждан пред ДК „Арсенал“. На него могат да се намерят откровени антики и интересни експонати, които привличат вниманието както на заклети радиолюбители и техничари, така и на обикновените посетители.


Като любопитно, Владо Даскалов посочва факта, че в навечерието на 26 издание на радиосъбора е станал публично достояние Списък на българските фирми,-прозводителки на радиопарати до 1945 година. Сред тях има и казанлъшка „Капрони“, която произвежда радиопарати с 2 и 4 лампи.
През последните години една от дейностите, обект на сериозни инвестиции и занимания за казанлъшките радиолюбители и техните млади последователи и изграждането на УКВ връзки и скаутски лагери, на които деца и младежи навлизат в тайните на морза.