Мъжкият 8-ми март е
Световен ден на мъжа е днес. В цял свят той се отбелязва по различни начини.
Идеята за този ден е нова, и е на бившия руски президент Михаил Горбачов. За първи път е лансирана през 1991 г.

Съпругата му Раиса била много силна и властна жена и всяка година на 8 март Горбачов й правел най-различни подаръци. Но се почувствал като мъж под чехъл. И осъзнал, че много мъже са в неговото положение, затова решил да създаде ден на мъжете.
И определил един ден от годината да бъде посветен на мъжете.

През 2000 г., пак по идея на Горбачов, е създаден и приз - копие на "Мислителят" на Роден, който е бил даван на доказали се мъже в няколко сфери на живота - икономика, бизнес, политика, изкуство и пр. Наградата обаче спира да бъде раздавана само няколко години по-късно - през 2006 година.
Към идеята на бившия руски президент 8 години по –късно се присъединяват и други страни в света, като първи са Тринидад и Тобаго,след тях ЮАР, Австралия и САЩ, които се включват в отбелязването на мъжкия ден, но две седмици по-късно – на 19-ти ноември. Идеята е този ден да е равностоен по почит на Международния ден на жената. Тази дата е заимствана от Индия, където на 19 ноември се чества Ден на мъжа. Идеята се подкрепя от ООН, макар трудно да среща взаимност сред различните общества.

Все още в малко страни в света се чества Ден на мъжа. Този празник е на различни дати, като в някои страни, като Япония- вместо Ден на мъжа, се чества ден на бащата. В нашата страна също има такъв ден – той е на втория ден на Коледа- 26 декември.


Независимо от световното клише, че мъжете са силният пол, то те са все по-малко и не е далеч времето, когато жените ще водят войни за мъже..

Тенденцията вече е много отчетлива в някои азиатски и африкански страни, докато в Европа и Америка, в т. число и в България, тя е обратна:
По последни данни на НСИ, към 31-ви декември 2017 година в България на 1000 мъже, се падат по 1060 жени.
От 7 050 034 души, живеещи в страната към него момент, 3 422 409 са мъже, а 3 627 625 са жени.
Дамите са повече от мъжете с 205 216 души или почти колкото населението на Бургас.
Справка на БТА в данните на НСИ за населението към 31 декември 2017 година по градове и пол и по области, общини, местоживеене и пол показа, че в три български града и една община живеят по равен брой мъже и жени. Данните сочат, че в община Чупрене в област Видин живеят по равен брой мъже и жени - по 892-ма. Същото е положението и в три от градовете в страната.
В 57 български общини мъжете преобладават над жените
В страната няма област, в която мъжете да преобладават над жените, показва справката. В 23 области обаче има минимум по една община, в която преобладаващата част от населението им е от по-силния пол.

В област Стара Загора има две общини с повече мъже- това са Братя Даскалови /със 116/ и Гълъбово /с 12/.
В Казанлък жените по официални данни към края на миналата година са с почти 2 хиляди повече от мъжете-. В града живеят 44 760 човека, от които 23 357 са жени и 21 403 са мъжете.