Преди две години доайените сред дейците на културата в Казанлък - Цвятко Цветков и Веселин Шивачев, поднесоха подарък на своите съграждани. Двамата заедно сътвориха книгата „Музикалният театър на Казанлък“, в която на 150 страници разказват за богатата музикална история на града на розите, за стотиците спектакли, поставени на сцената на НЧ „Искра“, за самодейците, които дълго репетират след работния ден, за да дадат най-доброто от себе си. Цвятко Цветков отиде в по-добрия свят година, след като книгата излезе от печат. Но вторият неуморен радетел за развитието на културата в Казанлък и ревностен пазител на нейната история - Веселин Шивачев, написа втора книга – „Извор на таланти”. Тя е посветена на Школата по изкуства „Емануил Манолов” към Народно читалище „Искра -1860”.

В новата си книга той проследява развитието на школата от 40-те години на 20 век до 1989 година, като разказва за всеки етап от нейното развитие от музикалните кръжоци до създаването на същинската школа за таланти. Богата ретроспекция на подготовката, обучението и успехите, с акцент върху приноса на всички преподаватели и техните ученици.

Книгата „Извор на таланти”, както и „Музикалният театър на Казанлък”, е безценна, защото никъде другаде няма събрани ведно толкова много факти, спомени, архивни снимки и документи от време, позабравено от днешното поколение казанлъчани, но донесло изключителна слава на града като музикален център. Трудът, който е положил Веселин Шивачев да съхрани тази история, да я събере и подреди в книжно издание заслужава похвала. Похвала и за организациите и хората, които са подкрепили неговата родолюбива дейност. Сред тях са Община Казанлък, общинските съветници от групата „Експерти за Казанлък”, както и Цветан Шиков, Лъчезар Шиков, Красимира Харизанова, Денчо Харизанов, д-р Николай Ненчев, Тенчо Нанчев, Пенко Говедаров, Дончо Петков, Иван Лапчев, Стефан Папукчиев, който е обработил всички снимки в книгата, и още граждани, съпричастни към изкуството в града и паметта за него.