Вдигат  таксите за брак?

Да се увеличат таксите за сключването на граждански брак в община Казанлък, е едно от предложенията за промени в общинската Наредба за за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Казанлък .
Наредбата е под №26 от общинските нормативни документи.
Новите моменти в нея са обсъждани публично и предложенията за промени са качени на сайта на Община Казанлък.


Предлаганите промени предстои да се обсъждат и гласуват и от местните общински съветници на предстоящото в края на този месец заседание на местния парламент.
Според предложенията, традиционният ритуал за сключване на граждански брак в зала, с длъжностно лице и всички останали тържествени елементи, се предлага да се увеличи двойно - от 60 лева сега, да стане 120 лева.
По- евтино ще е бракосъчетаването в служебна стая, без особени помпозности, от 30 на 50 лева, според предложението на администрацията.
Повече да се плаща и за „изнесен“ граждански брак, каквито обикновено са предпочитанията на все повече младоженци: в ресторанти или на емблематично за тях самите или за Казанлък място.
Досега този вид „бракуване“ струваше 120 лева на младоженците, новото предложение е за 180 лева.


Без промяна засега остават цените на фолклорните граждански бракове – в зала и на открито, съответно 150 и 180 лева.


Между 230 и 300 годишно са гражданските бракове в община Казанлък в последните десетина години. Те са средно два пъти по-малко от броя на новородените в общината.
Близо 300 са новите семейства в Казанлък за миналата година, официализирали връзката си.