Увеличи се търсенето на имоти в Казанлък, цените скачат

От периода на миналата пролет, когато беше обявено началото на пандемията, измина почти година.
В първите пролетни месеци на 2020 г. пазарът на имоти в района на Казанлък и близките села се характеризираше с лек спад, определен от несигурната и неспокойна обстановка, както в страната, така и в целия свят.
Ситуацията беше и си остава динамична, но хората започнаха да се приспособяват. По отношение пазара на имоти те постепенно се активизираха и търсят начин да влагат средствата си в недвижимо имущество.
„В момента търсенето на имоти е повече от предлагането“, сподели за сайта zakazanlak.bg Боряна Кожухарова от Агенция за недвижими имоти в Казанлък. Нейните наблюдения сочат, че цените на имотите бележат ръст с около 30%, колкото и парадоксално да изглежда. „При нас се търсят повече жилища, отколкото преди обявяването на пандемията. Често новото строителство, което никак не е малко за нашия район, се изкупува още „на зелено“. Смятам, че хората търсят начин да си вложат средствата – било то за инвестиция или за живеене“, каза тя.
В близките села се купуват по-евтини къщи, за които са необходими по-малко средства, за да се стегнат. Това важи за клиенти на агенциите, които са с по-ограничени финансови възможности. По-заможните търсят подходящи парцели за строителство на нови големи и модерни имоти, макар те да са сравнително малко.
На фона на завишеното търсене и купуване на жилища, се наблюдава спад на търсенето и цените на жилища под наем, офиси или магазини.
Подобно е положението и по българското Черноморие. Търсенето на жилища под наем рязко е спаднало, заради мерките, които се вземат за ограничаване разпространението на коронавируса – преминаване на онлайн обучение на ученици и студенти, ограничаване и затваряне на заведения за обществено хранене и др. „За сметка на това продажбата на недвижими имоти осезаемо се увеличи, противно на нашите очаквания от миналата пролет, когато смятахме, че пазарът ще бележи спад - сподели за сайта zakazanlak.bg Пламена Стоянова от Агенция за недвижими имоти във Варна. - В момента, както при нас, така и в цялата страна, търсенето на жилища изпреварва предлагането. Хората инвестират спестените си средства в нещо по-сигурно, каквито са недвижимите имоти. По-смелите даже теглят ипотечни или потребителски кредити. Най-много се търсят парцели за строителство в близките до града села. Определено спад бележи търсенето и купуването на ваканционни имоти.“
И ако ние, тук, в България изчакваме, за да минат изборите през април и да се види накъде ще тръгне животът ни, то в центъра на Стария континент няма какво да чакат.
Ситуацията в Европа не се различава особено. Според информация за положението с недвижими имоти в Кьолн, напоследък търсенето на жилища е насочено към по-отдалечени места спрямо центъра на големия град. Хората търсят места за живеене с по-чист въздух, по-далеч от вредните емисии на интензивния трафик и промишлените зони. Колкото и странно да изглежда, най-евтини се оказват жилищата в централната част на градовете и поскъпват с отдалечаването им от нея.