Студент става доброволец в Казанлък, мотивиран от 23 пехотен Шипчески полк

Георги Нейков е на първа линия в борбата с COVID-19 в МБАЛ ”Д-р Христо Стамболски” ЕООД в Казанлък. Той е студент в 3-ти курс, специалност "Медицина" в Тракийски университет - Стара Загора.

„На всички вече ни е известно опасността и предизвикателството „Коронавирус“. Когато чух призива студенти-медици да се включат в борбата на първа линия, не се поколебах да откликна веднага, и така се озовах в Ковид-отделението на МБАЛ ”Д-р Христо Стамболски” ЕООД - Казанлък - разказва доброволецът. - Кое ме мотивира? Тук, в Казанлък е формиран легендарният 23-ти пехотен Шипченски полк, под чиито знамена всички мои деди са воювали в битките за България на първа бойна линия. Сега е мой ред да бъда на първа линия в битката на нашето време!"

Студентът доброволец разказва още, че много бързо е трябвало да премине от теория към практика, но това не било трудно, благодарение на отличната подготовка, която получава в университета. "Имах късмета да попадна в страхотен екип – лекари, сестри и санитари, с които заедно се борим за всеки един живот. Въпреки опасността за собственото здраве и живот, всички са изцяло отдадени на грижата за пациентите. Спазвам стриктно наставленията на лекарите и съм щастлив, че мога да бъда полезен", обяснява още третокурсникът Георги Нейков.

Медицинска сестра, 1-ви курс, в Медицинския факултет на ТрУ, дава дежурства всеки делничен ден в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Тя е започнала с условие доброволният й труд да не се заплаща и да остане анонимна за обществеността.

Студентите от Медицинския факултет, от Медицинския колеж и от Филиала в Хасково се включиха в помощ на здравните заведения в цялата страна от самото начало на пандемията и продължават да се увеличават и да се борят.