Синдикалист: заплатите в България могат да растат с по 100-150 лева на година

Асен Асенов бе преизбран за пореден 5 годишен мандат начело на Националната синдикалната федерация на машиностроителите в България "Метал Електро". Това стана на 6-тия конгрес на федерацията, приключил преди малко в Казанлък.

сн:Асен Асенов

93-ма делегати на форума начертаха посоките на развитие на синдиката, правоприемник на създадения преди 110 години Национален синдикат на металоработниците в България.

Според Асенов, основна задача пред синдиката в следващия период, е на всички нива на синдикалната дейност да се продаде по-скъпо труда на работника. Според него, в момента има всички предпоставки и условия заплатата на работниците да нараства с по 100-150 лева на година, тъй като печалбите на работодателите са такива, че позволяват подобни равнища.

В момента съотношението на разходите за труд и печалба е 40: 60, като целта на синдиката е то да стане поне 50: 50, уточни преизбраният лидер на "Метал-Електор".

От 10 години България е член на ЕС, но е на последно място по заплащането на труда и това съотношение трябва да се промени, каза още Асен Асенов.

Голяма част от делегатите на конгреса на синдикалната федерация бяха от "Арсенал"-Казанлък, където е и най- голямата синдикална структура, член на Националната синдикална федерация на машиностроителите в България. Близо 40 предприятия от бранша членуват в профилирания синдикат.

Асен Асенов е начело на Националната синдикална федерация на машиностроителите в България от 1992 година.