„Специално дойдохме, за да видим точно какъв е размерът на пораженията в град Шипка и да може държавата бързо да реагира. Приятно бях изненадан, че самите хора работят по покривите. Те от сутринта са по покривите и поправят всичко, което е поразено, не чакат държавата“. Така коментира служебният премиер Димитър Главчев по време на своето посещение в град Шипка след силната буря и падналата градушка в района. „Сами се справят, но разбира се, имат нуждата и от подкрепата на държавата и затова сме тук с министър Стоянов, който е шеф и на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, и министър Коритарова“, обясни той.

По думите му визуално е видял щетите и ги определя като тежки. „Получаването на помощ зависи от всички апликационни форми, които те ще подадат. Призовахме много бързо да стане това, за да може и бързо да получат помощта“, допълни още премиерът.

Димитър Главчев призова хората да застраховат имуществото си и отбеляза, че повечето пострадали обекти са били автомобили.

Според вътрешния министър Калин Стоянов, който е председател на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, "Комисията има готовността и най-важното - финансовата възможност да реагира при оказване на помощта за излизане от ситуацията, в която се намира в момента община Казанлък“. Той уточни, че "топката е в общината, в местната администрация, която трябва максимално бързо да събере и да изготви необходими документи, след което да бъдат входирани исканията в Комисията по бедствия и аварии".

Източник: bTV