Първо пред Министерството на икономиката и индустрията, после - на електронни табла и в други градове

Министерството на икономиката и индустрията, в чийто ресор са Стокови борси и тържища от 9 февруари 2022 г. обявява на електронно табло пред сградата на министерството цените на едро на стоки от първа необходимост.

„Правим това, за да бъдат информирани хората за реалните цени на пазара. Знаем, че има обективни обстоятелства за техния ръст, но внимателно следим да няма злоупотреби и изкуствено завишаване“, заяви ресорният министър Корнелия Нинова на среща с ръководството на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

По думите й, така хората ще бъдат информирани и да не се допуска спекула. "Държавата ще направи всичко необходимо да помогне на гражданите“, е заявила още тя. „Ще разговаряме с кметове и областни управители, информационни табла да има и в други градове“, уточни Нинова.

На срещата бяха обсъдени възможностите за облекчаване на достъпа на земеделски производители до тържищата, както и скъсяване на веригата производител-потребител.

„Множеството посредници оскъпяват стоките и притискат производителите, като изкупуват на ниски цени. И тук държавата трябва да влезе в ролята си и да създаде ясни правила с грижа, както за земеделските стопани, така и за домакинствата", заяви министърът на икономиката и индустрията.