Модерни електрически локомотиви получи БДЖ

В България пристигнаха първите 3 от общо 10 новопроизведени магистрални локомотиви за нуждите на „БДЖ-Пътнически превози“. Новите електрически локомотиви са изключително мощни, бързи, икономични, най-добрите, по думите на премиера Бойко Борисов. Общата им стойност е 55 544 816 лв., като останалите се очакват в страната ни до края на месец май. В цената е включена техническата поддръжка и всички необходими резервни части и консумативи за срок от 3 години. Дружеството е договорило допълнително доставката на още 5 нови локомотива на стойност 27 166 100,75 лв., които се очаква да пристигнат до края на годината.

Новото поколение локомотиви, които разполагат с интернет, видео наблюдение, системи за сигурност и поддържат зададената от машиниста скорост. В същото време БДЖ продължава изпълнението на програмата си за рециклиране на 15 вагона в български заводи, чрез което подпомага тяхната дейност в условията на усложнената пандемична ситуация. Вагоните ще бъдат изцяло подновени, модернизирани, климатизирани и ще обслужват основни влакове по маршрута между София-Бургас и София-Варна заедно с новите локомотиви

Според министъра на транспорта Росен Желязков, новите локомотиви са първата сериозна инвестиция в подновяването на тяговия подвижен състав на дружеството от 15 години насам. Те са два пъти по-мощни и в същото време по-енергийноефективни с около 20 %. Развиват скорост от 160 км/ч - подвижен състав, с който БДЖ не разполагаше към момента. Машините са изключително комфортни за машинистите като интериор и начин на управление и са пригодени изцяло към новите системи за сигурност и контрол при движение.

Премиерът Борисов разгледа и един от рециклираните вагони, производство на завода в град Септември. До края на настоящата година се предвижда да има 100 такива вагона, като 15 от тях вече са в движение. Рециклираните вагони са изключително енергоспестяващи - за сравнение, около 40 минути са били нужни за затоплянето на един стар вагон, докато за тези времето е само 12 минути. Същевременно гарантираният живот на рециклирания вагон е 30 години.