Един от най-младите и амбициозни кметове на населени места в община Казанлък – Данчо Данов, е декемврийският отличник в кметската надпревара. Дори малко късно сякаш дойде признанието за Данов, като се има предвид неговата упоритост и постоянството му в работата, нововъденията, водещи до положителна промяна на селото, и енергията, с която се захваща и довежда докрай всяко нещо.

Идеята, която е възникнала още при неговия предшественик Николай Терзиев, ще бъде реализирана от Данчо Данов през 2018 година. И това е монумент в памет на всички шейновци, загинали във войните за свободата на България. Това са 110 жители на Шейново, чиито имена ще бъдат изписани върху черни марморни плочи, поставени на стена от бял камък. Проектът предвижда най-отгоре да бъде изобразено женско лице като събиретелен образ на майките, които и до днес чакат своите синове да се завърнат от фронта. Паметникът ще бъде висок близо 3 метра и изграждането му ще стане само с дарения. Освен с финансови средства, много хора ще се включат с осигуряване на материали и с труд при изграждането на монумента. Бюджетът на селото ще се ползва за подобряване на инфраструктурата.


Първенецът в категорията „Привличане на инвестиции – добре развит местен бизнес, добра работа с местния бизнес” получи Почетната грамота от ръцете на областния управител на Стара Загора Гергана Микова навърх 140-ата годишнина от Освобождението на Казанлък. Отличието се дава на Данчо Данов за подкрепата му за развитието на местния бизнес, свързан основно с отглеждане на рози, лавандула и орех.

Преди няколко години бившият легионер от Френския чуждестранен легион, обиколил съвсем млад света, се завръща в родния край и продължава семейния бизнес на съпругата си Илиана. За негова изненада, през 2015 година на местните избори е избран за кмет на село Шейново. И първата задача, която си поставя и която и до днес изпълнява безпрекословно, е чистотата и сигурността на селото. Вече работят 9 камери за видонаблюдение на възлови места в населеното място и благодарение на тях случаите на кражби значително са намалели, а разкриваемостта на извършителите е почти на 100%.

„За да промениш нещо, трябва да си борбен. Аз променям малките неща, но това е пътят – всеки да променя по нещо, макар и малко, така се получава големият резултат. Аз не го приемам като работа, а да покажеш какво можеш, какво имаш като идеи, да имаш амбиции, да дадеш всичко от себе си за най-важното – да промениш нещата – разказа преди време пред zakazanlak.bg младият мъж, приел кметския стол не като пост, а като кауза за доброто на своето родно място. - Вече не се режат безразборно дърва за огрев, не се посяга на чуждите ниви и градини, не се изхвърлят отпадъци кой където му падне, всички нерегламентирани сметища са изчистени, няма кражби в селото, защото няма да има прошка за никого. Постигнато е най-важното – в Шейново има сигурност и спокойствие”.

И добавя, че промяната в селото се вижда и хората са доволни от постигнатите резултати. „Когато те се радват, се радвам и аз”, казва кметът на Шейново и продължава напред в забързания си делник.