Изправят пред съда 23-годишна недобросъвестна майка


Районна прокуратура – Казанлък приключи разследването по досъдебно производство и предаде на съд Катя А., на 23 години, за това, че на 22 септември 2016 г. в с. Ветрен, община Мъглиж, като родител на 4-годишно момче Я.А. и едногодишната В.А., които са се намирали под родителските ѝ грижи, ги е оставила без надзор и достатъчно грижа, и с това е създала опасност за тяхното физическо развитие.


Катя А. е майка на три малолетни деца. На 22 септември 2016 г. в с. Ветрен обвиняемата оставила без надзор в необитаема барака двете си деца – 4-годишния Я.А. и едногодишната В.А.


Постройката, където се намирали малолетните, била обрасла в бурени, нямало електричество,вода и покъщнина, а стъклата на прозорците били счупени. Двете деца лежали на пода и били без дрехи, мръсни, видимо недохранени. 4-годишното момче не можело да се движи заради трайно увреждане на долните крайници, като е пълзяло по пода. Заболяването му не било лекувано. Според свидетелски показания децата системно били оставяни сами в изоставената постройка без грижа и надзор.


Поради съществуващ реален риск за живота и здравето на децата, за тяхното нормално физическо и психическо развитие, директорката на Дирекция „Социално подпомагане“-Мъглиж изготвила три искания за полицейска закрила на децата. На 22септември със заповед на началника на РУ на МВР-Казанлък на малолетните била предоставена полицейска закрила и те били придружени до Дома за медико-социални грижи за деца „Мария Луиза" в с. Бузовград, община Казанлък, където били настанени. След изтичане срока на полицейската закрила, били издадени административни заповеди за спешно настаняване на децата в същата специализирана институция за неопределен срок.

Обвиняемата Катя А. е с необременено съдебно минало, но негативни характеристични данни. За неполагането на родителски грижи, с което се застрашава живота и развитието на децата, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до три години, както и „Обществено порицание“. Предстои насрочване и разглеждане на делото в Районен съд –Казанлък.