Още в понеделник във Варна, при абсолютно всички изисквания за безопасност, да бъде създадена възможност за даряване на кръвна плазма от преболедували коронавируса, която да помага на новозаболели, изиска премиерът Бойко Борисов по време на правителственото онлайн заседание на 11 ноември. Към момента такава възможност има в София. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се ангажира необходимата апаратура да бъде инсталирана и в още три града: Пловдив, Стара Загора и Плевен.

„Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед - локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си - това правят по света!“, това още заяви Бойко Борисов. В дискусията по темата за справянето с коронавируса освен здравният министър участваха също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и началникът на COVID-отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че 14-дневната заболеваемост от COVID-19 към днешна дата в България е 518 на 100 000, което ни нарежда на 16-о място в ЕС, докато в страни като Чехия този показател е 1200 на всеки сто хиляди от населението, Люксембург е с 1300 на сто хиляди, Словения - с 960 на сто хиляди, Белгия - с 950 на сто хиляди, Франция - 908 на сто хиляди.

Премиерът Борисов нареди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, в които могат да бъдат спасени. „Да се действа като един. Всеки да бъде обгрижен“, подчерта премиерът.