Да, чудото се случва! И най-големият скептик ще се увери, че Коледната магия съществува, след като разбере какво се случи в село Богдан на 29 декември. Пет леки автомобила и един джип, препълнени до таваните с дарения, спряха в центъра на наводненото през септември карловско село.

И се изнесоха 70 торбички с коледни подаръци за момичета и момчета, пълни торби с комплекти шапки, шалчета и ръкавички, огромен чувал с играчки плюс още пакети със здрави и чисти дрешки, обувки, дори ролери. Всичко това събрано за малко повече от седмица. Инициативата отново тръгва от „Арсенал”. Мая Иванова, ОТК в Завод 0/730, чийто ресор е в Завод 3, разбира, че има близо 70 деца в село Богдан, които биха се зарадвали, ако Добрият старец ги посети с празнични дарове.





И се започва. Начало на кампанията отново дава „Арсенал” и, макар че времето бе кратко, в рамките на последната за 2022 година работна седмица в дружеството, се събират близо 1200 лева чрез дарителски кутии, основно в структурите на Завод 3. За реализация на инициативата съдейства и синдикалният председател на КНСБ в същия завод Станка Костова. А и арсеналци си знаят – щом има акция в помощ на нуждаещи се, веднага се включват. Със събраните средства са закупени детски играчки, книжки, ученически пособия, занимателни игри, магнитни шах и табла, шоколадови човечета. Отделно са закупени комплекти шапка, шал и ръкавици за деца от 6 до 14-годишна възраст, плюшени играчки за малките, лакомства. В кампанията се включват и много граждани от Казанлък и Павел баня, които даряват дрехи и обувки. Дарния пристигат чак от Северна България, а един дарител от Казанлък предоставя цял кашон с хранителни продукти. Мая, заедно с дъщеря си Милена, с приятели от фирма „Капрони” и съмишленици от Павел баня, селектира даренията, които на 29 декември бяха раздадени на децата на село Богдан. Огромните чували на пратениците на Дядо Коледа от Казанлък и Павел баня зарадваха малки и големи жители на пострадалото карловско село в празничните коледно-новогодишни дни.

Много емоции и усмивки съпътстваха близо тричасовата акция, в която всяко дете получи специална празнична торбичка според възрастта си, както и възможност да вземе харесаните от него дрешки – пуловери, якета, анцузи, ризки, суитшъри, дънки, блузки, обувки, маратонки, ботушки. Мартин, Ванеса, Симона, Стефан, Венелина, Мария, Йоана са само част от прекрасните деца на Богдан, които получиха от даровете, които с обич им осигуриха казанлъчани и павелбанци. За организацията на място помогнаха Явор и Симона.

Същия ден кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов предостави на пострадалите жители на село Богдан дарителски ваучери за бяла техника. Дарител от Ботевград е осигурил над 580 комплекта от три вида домакински уреди – печка, хладилник и пералня, а друга фирма е предоставила 120 комплекта от печка и хладилник. Така над 700 семейства ще получат за Нова година домакинско обзавеждане от дарения.



Иначе, почти 4 месеца след опустошителното наводнение в Карловско, село Богдан се е посъвзело. Все още личат следите от водната стихия, все още улиците и центърът на селото са покрити с белезникав бял прах, все още стърчат на места клони, а под падналите листа се виждат бабуните от пясък, но положението е значително по-добро. Според жители на населеното място, пострадалите вече са започнали да си купуват материали, за да си ремонтират напролет къщите. Повечето от тях са се приютили при близки и роднини, има и 7-8 контейнера, в които живеят хората, нямащи друга алтернатива.

„Истината е в доброволците и в дарителите!”, обаче е коментарът на Стефан от село Богдан. Неговият дом също е пострадал от наводнението, но покрай грижата за своето семейство, активно се включва в дарителските акции в помощ на останалите си съселяни. За съжаление, карловските села се въздигат от тинята, останала след водното бедствие, основно с помощта на доброволци и на дарители. Община Карлово също помага, разпределя между нуждаещите се събраните парични средства, разпределя и всички други помощи като техника и оборудване, но и те идват основно от добрата воля на българския народ.