ЧСИ-та искат да събират глобите по КАТ

Частни съдебни изпълнители са заявили готовност да помогнат безвъзмездно на МВР и НАП, поемайки събирането на най-тежките случаи на неплатени глоби от нарушители.

За това съобщава интернет сайтът БЛИЦ, като се позовава на доклад на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).

Според доклада, това щяло да увеличи събираемостта на глобите, които дълго време са в порядъка около 30-те процента за година. В писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министрите на финансите и вътрешните работи председателят на КЧСИ Георги Дичев е мотивирал готовността на частните съдебни изпълнители за това, както и те да поемат събирането на най-тежките случаи на неплатени глоби от нарушители.


Идеята на Камарата на ЧСИ за засилване на превенцията спрямо нарушителите на пътя не е нова. Гилдията неведнъж е обръщала вниманието и на институциите, и на обществото, че законът дава възможност на ЧСИ да събират публични вземания на държавата, с мотива, че навременното изпълнение ще засили превенцията.

В писмото до членовете на правителството се посочва, че ако при събирането на публични задължения от страна на публични изпълнители държавата прави разходи, т.е. всички добросъвестни данъкоплатци отново плащат сметката на недобросъвестните длъжници, партньорството с ЧСИ няма да струва нищо на бюджета и разходите ще се покриват само от нарушителите.