Социалната мрежа "Фейсбук" ще позволи на потребителите да видят каква информация е събрала за тях чрез други сайтове и приложения. Ако пожелаят, те ще могат да "прекъснат връзката ѝ" със своя фейсбук акаунт, съобщава "Дневник", позовавайки се на информация от платформата.

"Фейсбук" отдавна поддържа подобни спорни практики и бе обект на съдебно дело в Белгия заради тях. Чрез плъгините за "харесвания" и "споделяния", вградени в други сайтове, тя получава данни за сърфирането на потребителите, дори когато не са в социалната мрежа или ако изобщо нямат акаунт.

"Няма да знаем кои сайтове сте посетили или какво сте правили там, нито ще използваме данните, връзката с които сте изтрили, за да таргетираме към вас реклами във "Фейсбук", "Инстаграм" или "Месинджър", гласи съобщението, публикувано в сайта на компанията.

Тя нарича тези данни Off-Facebook Activity и функцията за изтриването ѝ ще е достъпна за начало в Ирландия, Южна Корея и Испания. Ако потребител я изтрие, "Фейсбук" твърди, че ще спре да използва идентифициращата потребителя информация, която е получил от трети приложения и сайтове.

"Представете си, че сайт за дрехи иска да показва реклами на хора, интересуващи се от нов стил обувки. Той може да прати на "Фейсбук" информация, че човек на едно определено устройство е разглеждал тези обувки. Ако информацията от това устройство съвпада с тази на определен фейсбук акаунт, ние можем да покажем тези реклами на този човек", обясняват още практиките си от социалната мрежа.