Българският физик проф. Теньо Попминчев, работещ в Калифорнийския университет в Сан Диего, започва научен проект в Института по фотоника към Техническия университет във Виена спонсориран от най-престижната научна програма в Брюксел, и след като през последните няколко години получи признанието на научните, индустриални и военно изследователски среди в САЩ и света.
Това пише Илиана Славова, в предстояща за публикуване статия за престижно издание във Виена, което разказва за българския потенциален Нобелист и възпитаника на ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък, едно от златните момчета на физика Теодосий Теодосиев, проф. Теньо Попминчев.
Възпитаникът на математическата в Казанлък създаде първият компактен рентгенов лазер, който може да снима свръх бързи процеси в свръх малки мащаби – известни и неизвестни природни процеси, доближаващи лимита на времето и пространството.


В статията за успелия българин се акцентира на поредното признание за неговата работа, дошло от Европейския съвет за научни изследвания (ERC - European Research Council), който присъди на проф. Попминчев най-престижния грант в размер на 1.5 милиона евро за едно от следващите направления в изследванията му в Института по фотоника към Техническия университет във Виена. Проф.
Според публикация в сайта на престижното техническо училище, се казва, че „проф. Теньо Попминчев поставя началото на нова ера във физиката на рентгеновите лазери“ http://www.zakazanlak.bg/akcent-13/pocherpen-shofor-se-kachi-na-ostrova-do-muzeya-zaloviha-kradci-na-lavandula-6410/.


В момента ученикът на Тео ръководи собствени лаборатории в Калифорнийския университет в Сан Диего, в които работи и неговият по-малък брат- Димитър, също възпитаник на ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък. Изследванията в тези лаборатории, които правят групата учени, ръководени от проф. Попминчев, се финансират с федерални проекти и дарения от частни фондации и компании.


„Работата му предизвика сериозен интерес в научната общност, а един от най-впечатляващите му експерименти с рекорден резултат до днес е проведен именно във Виена – от всеки 5000 фотона с ниска енергия създава рентгенови фотони, който са в синхрон, и с много по-висока енергия. Работата му в тази сфера ще продължи в рамките на проекта XSTREAM заедно със съоткривателя и брат на Теньо, Димитър Попминчев, с цел създаването на рентгенов лазер с произволни класически и квантово механични свойства - едно Швейцарско ножче от светлина, което ще е в основата на редица бъдещи технологии във микро и макро света – от свръх бързи невидими процеси в сърцето на атоми и молекули до свръх далечни между-галактически пренос на информаци”, пише още авторката на статията във Виена.


Проф. Попминчев е и сред основателите на бъдещия Институт за био и нано фотоника „Джон Атанасов”, който се създава у нас, за да може София да се утвърди сред лидерите на картата на света в тези направления. Идеята е да се използват усилията на известни български учени по цял свят, включително и такива номинирани за Нобел, който ще изградят собствени лаборатории в София.
Ще участва и най-старото ни висше учреждение, Софийския университет, както и млади български таланти от тук - аспиранти в областта на физиката, биологията и медицината.
“Това ще бъде един интердисциплинарен институт, защото новите открития и технологии са на границата между природните науки и също използват комплексни интердисциплинарни технологии. Но най-същественото, е че институтът и лабораториите в София ще са отворени за таланти от всяка страна по света, защото науката в крайна сметка е над национална и не принадлежи на институции или държави, а на човечеството.” казва проф. Теньо Попминчев.