Съветът на ЕС прие регламентите за цифрови COVID-сертификати

Съветът на Европейския съюз прие регламентите, свързани с цифровия сертификат за COVID-19, който ще се прилага от 1 юли т.г.

Сертификатът ще бъде издаден безплатно и ще позволи пътуване в рамките на ЕС за жителите, които са напълно ваксинирани, имали са скорошен отрицателен резултат от теста или са се възстановили от COVID-19 през последните шест месеца. Мярката ще се прилага до 30 юни 2022 г.

Според резолюцията на Съвета държавите-членки не трябва да налагат допълнителни ограничения на свободното движение, като допълнителни тестове, карантина или самоизолация, "освен ако не са необходими и пропорционални с цел опазване на общественото здраве в отговор на пандемията COVID-19 .

Създаден да улесни връщането към свободното движение в рамките на ЕС и да подкрепи по-специално туристическия сектор, в опит да "спаси" лятото на 2021 г., този "пропуск" ще работи подобно на бордната карта за пътувания, в цифров вид и/или на хартиен носител, с QR код, който да се чете лесно от електронните устройства и трябва да бъде предоставен безплатно и на националния език на гражданина и на английски език.

Източник: "Монитор"