Петър Рахманлиев - единственият областен управител от Казанлък

В 20-годишната история на Областна администрация – Стара Загора, единственият представител на Казанлък, заемал поста Областен управител, е дългогодишният и уважаван треньор, донесъл световни и олимпийски медали на България и на родния си град, и Почетен граждани на Казанлък Петър Рахманлиев. На 1 февруари той уважи срещата, която настоящият областен управител на Стара Загора Гергана Микова организира за свои колеги, оглавявали Областна администрация от 1999 година досега.

Петър Рахманлиев е назначен в първата Областна администрация на Стара Загора като заместник-областен управител през 1999 година. Областен управител по това време е Радомир Енев. Но по ред причини се наложило Енев да бъде сменен. Петър Рахманлиев е извикан в София и от кабинета на тогавашния министър-председател на България Иван Костов му предлагат да заеме освободеното място. „Аз отказах да стана областен управител – връща се назад във времето известният със своята принципност и пословична скромност Петър Рахманлиев. – Мотивите ми бяха, че по това време председател на СДС - Стара Загора, бе казанлъчанинът д-р Ваньо Цонов и областен управител да стане отново казанлъчанин, някак си не вървеше. Редно беше да е човек от Стара Загора. Приеха доводите ми и поста пое Стефан Мазнев, който тогава беше депутат.” Само че, предстояли нови избори и Мазнев отново бил включен в листата. Рахманлиев поел ръководството на Областна администрация - Стара Загора.

„Проведох изборите през 2001 година. Това бяха честни и демократични избори. След това като областен управител разработих програма за безработицата, направих организация за споделяне опита на финландски лекари, тъй като у нас навлизаше системата на личните лекари, но не получавах подкрепа от новото правителство, нещата не вървяха и аз подадох оставка. След известно време уволниха всички.”

Повече от 2,5 години Петър Рахманлиев пътувал всеки ден от Казанлък до Стара Загора с личния си автомобил. Това въобще не му правело впечатление, важни били идеите, в името на които всеотдайно работел - както той си знае със спортен хъс и упоритост, и които искал да осъществи.

От Казанлък в ръководството на Областна администрация - Стара Загора, в качеството им на заместник областни управители през годините са работили още Михаил Георгиев, Стефан Панев, Галина Стоянова, Румяна Друмева, Теодора Иванова, Петко Карагитлиев.


Празникът на областната администрация е била уважена от Стефан Мазнев, Петър Рахманлиев, Евгений Жеков, Ангел Гюрджийски, Йордан Николов, Димитър Драчев, Недялко Недялков, Живка Аладжова и Веска Шошева. Областните управители са присъствали и на тържествена Света литургия за здраве и успех в катедралния храм „Св. Николай Чудотворец“.