Окръжна прокуратура-Стара Загора ще изготви протест срещу определение на Окръжен съд-Стара Загора от 22.02.2024 г., постановено на разпоредително заседание, за прекратяване на съдебното производство по внесен обвинителен акт срещу Димитър Косев, на 59 г. Той е предаден на съд за това, че на 11.11.2022 г. в с. Бузовград, община Казанлък, област Стара Загора, при управление на лек автомобил, марка „Опел Астра", е нарушил правилата за движение по Закона за движение по пътищата – чл.20, ал.1, а именно: „водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват", и по непредпазливост е причинил смъртта на Иван Седмаков, на 14 г.
Деянието е извършено в пияно състояние - с концентрация на алкохол в кръвта 1,6 промила, установено по надлежния ред и Д.К. е избягал от местопроизшествието.
Престъплението е квалифицирано по чл.343, ал.3 б."б" вр. с ал. 1, б"в" вр. с чл. 342, ал.1 от НК. Окръжен съд – Стара Загора, в проведено на22 февруари разпоредително заседание, прекрати съдебното производство по наказателно дело от общ характер, по което подсъдим е 59-годишният Димитър Косев.
След изслушване становищата на страните по въпросите, които съгласно закона се обсъждат в разпоредителното заседание, и след проведено тайно съвещание, съдът прекрати съдебното производство и върна делото на Окръжна прокуратура – Стара Загора за отстраняване на съществени нарушения на процесуалните правила. По изложени в определението си подробни мотиви, съдът прие, че „внесеният обвинителен акт е съставен в нарушение на Наказателно процесуалния кодекс, тъй като изложената в същия обвинителна теза не е развита по начин, позволяващ ефективното упражняване на право на защита“.
Протестът ще бъде внесен за разглеждане в Апелативен съд-Пловдив в определения от закона седемдневен срок, след получаване в Окръжна прокуратура-Стара Загора на изисканото определение.