52 дни преди астрономическата пролет, първите й предвестници вече са факт: в дворовете на казанлъчани цъфнаха първите кокичета, а пъргавите майсторки на мартеници наредиха киприте си сергии на площад "Севтополис" и по градското Стъргало. С мартеници в различен калибър греят вече и магазините за сувенири.Цените на уникалния български червено- бял символ са с лек инфлационен натиск, в сравение с миналата година, като всички останали стоки в държавата.: скочили са с по 10-20 стотинки за масово купуваните модели. Бутиковите и майсторски спретнати мартеници държат миналогодишни цени.

Традиционно за пазара на мартеници, по-скъпи са тези от вълна, за сметка на направените от материали тип "конфекция". Не липсват и извоювалите си запазено място в щандовете за мартеници китайски найлонови и пластмасови изобретения, които са с по -тънки цени от нашенските, но и по- далеч от традицията.


По 3 лева на квадратен метър на ден плащат мераклиите да продават мартеници, като типично по нашенски и тази година няма да мине без традиционните спорове за място, ред, изглед, кьоше, план и схема.

Първите такива организационни недоразумения са вече факт. Те обаче няма да успеят да помрачат все по опереното усещане за пролет и празник на казанлъчани, подранили с покупката на български символи за скъпи на сърцето им хора, останали в странство.