Минаваме на астрономическото време, местим часовника с час назад на 29 октомври Точно на датата на местния вот ще преместим стрелките на часовниците с един час назад, точно в нощта на 29 октомври. Това трябва да стане в 4.00 часа след полунощ. Всъщност това е общоприетото астрономическо време, докато лятното е извънредно.
През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните държави да изберат до март дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Прекратяването на смяната на часа обаче засега се отложи.
В последните години смяната на часовото време на зимно и лятно е съгласно постановление № 94 от 13 март 1997 г. на Министерския съвет. С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а в последната неделя на март - към лятно.
Идеята за смяната на часовете е на Бенджамин Франклин, но за първи път започва да се прилага от Германия и Великобритания по време на Първата световна война. В България смяната на зимно и лятно часово време започва през 1979 година.