Тъжната вест винаги ни сварва неподготвени. Идва със страшна сила и пречупва битието ни. Една такава тъжна, тежка новина покоси казанлъчани тези дни. Загина млад, слънчев, усмихнат човек - пилотът Йордан Йорданов. С успешна професионална реализация и баща на три момчета. Отиде си без време, едва на 37 години, в катастрофа... Светлина по пътя му към небесата, където ще остане завинаги!

В памет на Данчо, публикуваме част от журналистическия материал за него, който бе отпечатан в Брой 247 на в. "Трибуна Арсенал" от 15 януари 2021 година със заглавие:

На всеки 6 януари пилот се "приземява" в Стара река


Той се казва Йордан Йорданов. Възпитаник е на Математическата гимназия в Казанлък, а след това завършва едно от най-престижните висши учебни заведения в България – Техническият университет в София. Авиопилот. Лети от 9 години, а от една година е капитан на самолет в WizzAir. Буквално, светът е в краката му, а и почти няма кътче от земното кълбо, което да не е посетил. Но всяка година на 6 януари задължително се „приземява“ в Казанлък. Денят е двоен празник за младия мъж – Данчо чества и имен ден, и Богоявление. Но най-главната причина той да си взема отпуск винаги на 6 януари и да се завърне в родния град, е спасяването на Богоявленския кръст. 22 години Йордан Йорданов скача за кръста в Стара река, няколко пъти е успявал да стигне първи до него.

Започва още като ученик в гимназията

По време на студентските години в столицата, нито пък през годините, в които е бил в чужбина, нито за миг не прекъсва традицията си. Сега, като пилот на самолет, независимо, че професията го води из целия свят, той отново намира начин навръх Богоявление да бъде в Казанлък и заедно с останалите момчета да се хвърли в студените води на Стара река. И да се хване на онова ледено хоро, толкова коментирано, обичано и отричано, което мъжете приемат като пречистване, като символ на здраве и надежда.

Йордан Йорданов е рекордьор

по участие в Богоявленския ритуал в Казанлък. Няма друг човек досега, участвал без никакво прекъсване повече от две десетилетия в спасяването на кръста. Самият той е вечно усмихнат и позитивен, сякаш девизът „Със сърце и душа“ на смелчаците, които скачат в реката, е точно за него.
„Пожелавам всички момчета, които сега са тук, и след 20 години да са пак на това място, все така ентусиазирани, да не пропускат това невероятно преживяване. Бъдете живи и здрави“, е посланието на Данчо към участниците в ритуала, които с всяка изминала година стават все повече. И към казанлъчани, които не пропускат да бъдат част от това вълнуващо събитие.
И както всичко в Казанлък, така и в този специален случай,

не може без здравата арсеналска връзка

Йордан Йорданов е син на Неделчо Йорданов, ръководител-направление „Качество“ в „Арсенал“ АД...


Светла памет на пилота Йордан Йорданов!