Световният гигант Google одобри разработеното от „Информационно обслужване“ българско мобилно приложение за сканиране на европейски цифрови сертификати COVID CHECK BG. Приложението е безплатно и може да се свали свободно от Google Play Store. То е достъпно на линка: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg.

Приложението отговаря на всички европейски стандарти. В него е вграден QR-четец, който валидира сертификата бързо и лесно. Може да сканира всички варианти на сертификата, които са одобрени от ЕК – за ваксинация, за преболедуване и за отрицателен резултат от NAAT или RAT изследване. Достъпно е за масово ползване за граждани и институции, които разполагат с мобилни устройства с операционна система Android. Може да бъде използвано за проверка на сертификати на посетители в заведения, зали, кина, театри, спортни събития и др. Очаква се скоро приложението да бъде одобрено и от Apple и да може да бъде изтегляно на устройства, които ползват операционна система IOS.

„Информационно обслужване“ вече предлага дигиталните сертификати и във формат pkpass, което позволява на всеки желаещ да съхранява документа си в приложение тип „портфейл“ на мобилно устройство. Това облекчава максимално гражданите, които няма да се налага да носят хартиения вариант на сертификата, както и проверяващите, които лесно и бързо могат да верифицират документа.