След първата прожекция на българския филм „Дамасцена“ на 29 октомври в Държавна опера-Стара Загора, филмът тръгва по кината в България от 3 ноември. Той ще бъде прожектиран в 50 киносалона едновременно в цялата страна.

В Казанлък новият български филм филм, сниман в Розовата долина в продължение на три дни, идва още на 3 ноември (петък), а след него има още две прожекции - на 4 ноември (събота) и 6 ноември (понеделник) от 17:00 часа и 19:30 часа в салона на НЧ „Искра-1860“.

Лентата с режисьор Тодор Анастасов е разказ за живота на едно българско момче от средата на 60-те години на миналия ХХ век до наши дни, като в ролята на Течо е актьорът Веселин Плачков.

Почти две години продължи работата по заснемането на „Дамасцена“. Финансирането е изцяло частно, ползвани са хеликоптери на панорамните снимки над Долината на розите и автентичен военен влекач.

„Дамасцена“ е една от най-мащабните кинопродукции, произвеждани в България след 1989 г. – създаден в духа на качественото българско кино от златните му години през 70-те и 80-те, с пълноценни снимачни техники, адекватен бюджет, достатъчно отделено време за прецизно изпълнение и заснемане на всяка сцена и детайл. Филмът има огромен за днешните условия актьорски състав от 56 актьори и над 1300 статисти в масови сцени, снимани през четирите сезона и на десетки места в България.


„Ето че днес, България вече има такъв филм: „Дамасцена“ – историята на нашия народ, разказана през паденията и успехите на един мечтател. Една съвременна поетична драма за розата и българската мечта, чието действие се развива в Розовата долина край Казанлък“, казва режисьорът Тодор Анастасов.