Екоактивисти с филм- провокация за съдбата на отпадъците


Прожекция на екофилм със заглавие " Бунище Земя" и дискусия на тема отпадъци организират от Гражданска инициатива "Ракитница - Арнаутито" с подкрепата на Екологично сдружение „За Земята“ и Българска фондация Биоразнообразие.Събътието е на 6-ти юли от 18 часа в хотел "Железник" Стара Загора.

Инициативата е част от кампания за повишаване на обществена информираност, относно строящото се регионално депо за отпадъци край с. Ракитница. Кампанията включва информационни дейности, проучване на европейските политики за управление на отпадъците, достъп до информация, екологична и правна експертиза. Това е и една от наградените кампании в гражданския конкурс, организиран по проект „Участие за природата”, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическа пространство 2009-2014 г. Проектът се изпълнява от Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Екологично сдружения „За земята” и мрежа за гражданско действие Блулинк.

Филмът "Бунище Земя" е филм, който води към размисли за това какво се случва с нашите отпадъци, когато ги изхвърлим и колко е важно да бъдем по-отговорни към боклуците, които създаваме.

Джеръми Айрънс, главен герой и изпълнителен продуцент на продукцията, разговаря с учени, политици и обикновени хора, върху чието здраве и ежедневие отпадъците са оказали сериозно отрицателно влияние. Във визуално отношение и с емоционалното си въздействие филмът е едновременно страховит и красив. Бунище Земя” отвежда Джеръми Айрънс на едно пътуване от Исландия до Индонезия, изпълнено с изумление, разкрития и надежда. Режисьор и сценарист е Кандида Брейди. Входът е свободен.

След прожекцията ще има и дискусия във връзка с депото за отпадъци в землището на с. Ракитница, изградено в нарушение на редица нормативни, екологични и етични норми.
Прожекцията и дискусиите са отворени за посещения от всички които се интересуват по темата, съобщават организаторите.