Деца от английска школа очакват Рождество с Вазовото „Дядо Господи, прости ме...“!
Децата от Школата по английски език на Теодора Атанасова завършиха Коледното си тържество с Вазовата молитва, сричана от техните баби и прабаби – „Дядо Господи, прости ме, /моля ти се от душа, /с ум и разум надари ме, /да не мога да греша...“. „Ние учим английски, но нашият роден език е българският“, мотивира децата преподавателката, която вече осма година не спира успешно да експериментира в обучението на възпитаниците си по чуждия за тях език, чрез средствата на сугестопедията. Без заучени рецитации и машинално запаметени отговори протече представянето на уменията на учениците в чуждоезиковата школа, която не просто обучава децата в английски език, а работи в посока изграждането на свободни личности, които сами правят житейските си избори и осмислят ползите от работата в екип на всички нива на човешкото общуване.

Общуването, провокирано чрез стремежа за нови знания в чуждоезиковото обучение, е ценност в присъствието на децата при Теодора Атанасова, видяха и родители, и гости на Коледната вечер, която отвори вратите не просто към новия дом на школата, но и към новите стъпки на децата по пътечката на образованието чрез изкуство. Първа мини-самостоятелна изложба, както бе промотирана експозицията в малкото фоайе на къщата на „Иван Вазов“, показа за съвипускниците си от школата, младият художник Калоян Янакиев.

С тая изложба на практика започва реализацията на идеята на Теодора Атанасова и нейните колежки, Радка Белчева и Диана Янакиева, да представят тук талантите на децата, които учат английски език, без разлика, какви са точно те – художествени, музикални, писателски. В импровизираната, но умело насочвана от педагога Атанасова, игра, в която децата показаха не просто знанията си по английски език, а и личностни качества като съобразителност, наблюдателност, реактивност в поведението и умение за съучастие в емпатийна среда, се включиха спонтанно и техните родители от публиката. Вечерта кулминира с връчването на новите сертификати на отличниците по английски – Павел Стоев и Калоян Янакиев.
Обща снимка на г-жа Атанасова с всички ученици от школата в курса пети-осми клас, както и парче молитвена питка за всяко дете и всеки гост, заедно с малки лични подаръци, ще останат в спомените на възпитаниците на трите преподавателки, припознали като свой методът на българския професор Г. Лозанов, основател на сугеспопедичния подход в образованието, който се прилага вече в много страни по света. Идеята за Коледно тържество в близък контакт с родителите и в атмосферата на стопяване на бариерите в общуването: деца-учители-семейство-външна среда, за преподавателките от „TEDY“ не е случаен избор, усетиха участниците в събитието, което се върна към българската православна и словесна Рождественска традиция и със съкровената детска молитва, оставена за поколенията от светлите думи на класика на родната литература, Иван Вазов.