Христо Гъдев, легендарен директор на казанлъшкия Механотехникум, навърши 90 години, който казанлъчани приемат като един истински съвременен будител. Юбилярът бе посрещнат тържествено от колегите си в ПГ „Иван Хаджиенов“ навръх личния си празник на 13 октомври. Специално за случая бяха дошли и 25 учители ветерани от училището, както и известния казанлъшки краевед, юристът Стефан Саранеделчев. Тържеството уважиха и арсеналци, верни партньори през годините на професионалното школо, като те бяха представени от ръководителя на направление "Образование и квалификация“ инж. Владимир Чучумишев, юриста Иван Иванов и конструктора инж. Николай Куцаров.

Христо Гъдев е начело на Механото три десетилетия – от 1964 до 1993 година. По това време в техникума се изгражда нов учебен корпус, нова столова и физкултурен салон, а училището е сред най-добрите в страната. Тези отколешни и добри традиции и днес са продължени от неговите следовници и от сегашното ръководство с директор Мариана Демирева. „Добрите мисли и дела ми дават сила, а тези емоции и това внимание ме карат да се чувствам поне с 30-40 години по-млад. Знаете, че всяка година, по различни поводи и при всяка възможност съм сред вас. Радвам се, че училището продължава да се развива, да надгражда постигнатото“, каза развълнуваният рожденик. Той не пропусна да отбележи и специалната връзка на училището с „Арсенал“ АД, най-крупното машиностроително предприятие в страната. Навремето 120 ученици, след завършването на техникума, директно са постъпвали в цеховете на оръжейницата, припомни той. В днешно време, ежегодно над 30 възпитаници от различни паралелки на професионалната гимназия се обучават по линия на дуалното образование в дружеството. Това ползотворно сътрудничество продължава. Оръжейниците дариха рожденика с красива кошница с цветя, книгата „1001 причини да се гордеем, че сме българи“, и с почетния знак на дружеството. Инж. Владимир Чучумишев прочете поздравителен адрес от името на генералния директор на „Арсенал“ АД инж. Николай Ибушев до юбиляра:

„Уважаеми г-н Гъдев,
В деня на забележителната Ви годишнина приемете нашите най-сърдечни поздравления!
Позволете ми да засвидетелствам своето уважение към Вашия достоен жизнен път, изпълнен с отговорност и всеотдайност към обществото и семейството!
Благодаря Ви за благородния и всеотдаен учителски път и за хилядите подготвени ученици от Вас!
90 години е една достолепна възраст, когато човек е достигнал един голям връх, и от там като на длан вижда целия си живот!
Желая Ви още дълги години да се радвате на обичта и уважението на своите близки, ученици, приятели и роднини, защото именно тези неприходни ценности, а не броя на отлетелите години, са истинско мерило за човешкия живот!
Пожелавам Ви здраве и бодър дух!“

С уважение,
Инж. Николай Ибушев
Генерален директор на „Арсенал“ АД“