Бронз за Казанлък донесе младият физик Александър Проданов

Деветокласникът от Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък Александър Проданов спечели бронзов медал в юбилейната 50-а Международна олимпиада по физика. Талантливото казанлъшко момче е единственият участник в националния отбор на България от извънстолично училище.

Международната олимпиада се проведе в Тел Авив, Израел, между 7 и 15 юли. Състезателните дни бяха 9 и 11 юли, а награждаването на победителите бе на 14 юли вечерта. И петимата български физици се окичиха с медали.

Българският отбор спечели общо два сребърни и три бронзови медала. Нашите ученици завоюваха отличията в голяма конкуренция със състезатели от близо 80 държави от цял свят, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Българчетата бяха приветствани лично и от посланика на страната ни в Израел Румяна Бъчварова, която присъства на официалното награждаване на олимпиадата.

В състава на националния отбор по физика за 2019 влизат Георги Мирославов Александров, 12 клас, СМГ, който завоюва сребърен медал; Иво Владиславов Петров, 11 кл., СМГ - сребърен медал; Александър Пламенов Проданов, 9 кл., ППМГ-Казанлък - бронзов медал; Владимира Пламенова Иринчева, 12 кл., ПЧМГ-София - бронзов медал; Васил Николов Николов, 10 кл., ПЧМГ-София – бронзов медал.Ръководители са проф. Мирослав Абрашев от Физическия факултет на Софийския университет и гл.ас. Нено Тодоров, от същия факултет.

Състезателната част на МОФ се провежда в рамките на 2 дни - теоретичен кръг, включващ 3 задачи в няколко физични направления, за 5 часа, и практически кръг - една или две задачи с 5-часова продължителност. Задачите се традиционно се подготвят от страната домакин и се одобряват от международния борд.

От 1967 до 2019 включително отборите по физика на България са спечелили общо 127 медала. Това са 14 златни, 42 сребърни, 71 бронзови, както и 61 почетни грамоти. През 1967 България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния учредяват Международната олимпиада по физика и участват във всички издания на олимпиадата оттогава насам.